Close
Have a question?
Keep in touch with us in messengers
Telegram
WhatsApp
Viber
Messenger
Skype
Let's call you back
Request a callback and we will advise you on the issue of interest
By clicking on the button, you consent to the processing of data and agree to privacy

MURRAY RIVER HOUSE

Panoramic house for a large family
Дата выполнения проекта

Date

2017 year
Данные о проекте

Project

House 552 м²
Локация проекта

Location

Jervois road 3325, Wellington, South Australia
Заказчик

Client

Lyudvig Design Studio
The house on the Murray River is designed for a large family vacation away from the city hustle and bustle
Aerial photography of the site
Aerial photography of the site
100 km from the city of Adelaide, on the edge of a steep slope oriented to the Murray River, there was a house with a maximum opening to the water and a fabulous view of the boundless Australian landscape, although it turned out to be too old and did not fit the customer's family and the expected functionality of a country house. Therefore, they decided to demolish it, since houses in Australia are built from lightweight materials. The cleanup operation was successful and fast.
Murray river house visualization

Goal:

Client's wishes
To make a project of a modern 2-storey frame house with 8 bedrooms, a large living room, and a terrace, a garage for a car and a boat, a standard set of utility rooms. All this can be accommodated in a small area. At the same time, the house should not look like a hotel.

Analysis

The first thing we start the project with is an analysis of the limitations and benefits.
The first thing we start the project with is an analysis of the limitations and benefits. The main limitations are the width of the lot, the mandatory fire pass and optional driveway to the back yard, the maximum height of 2 floors, the existing waterfront development line, and the old buildings on our lot (garage and rainwater tanks).

The advantage is the view of the river from the backyard.
As a result, we got a clear limited building plot. The next step in the architectural design of the house is the functional zoning of the rooms. We determine where and what zones will be located. Also their relationships.
But not all buildings went under demolition, the client insisted on preserving the outbuildings. In the foreground are two water tanks of 25,000 liters each for collecting rainwater, and a utility garage.
Site master plan (left) and wastewater management plan at the site (right)
Site master plan (left) and wastewater management plan at the site (right)

House Planning and organization

The main trump card of this project is the place and the view of the panorama of the river. Therefore, we tried to focus the maximum possible number of residential rooms on the river.


The first floor is the entrance hall. The kitchen-living-dining block is oriented towards the river and the backyard. A through garage was located on the side of the house, here we cheated, it also serves as a passage to the backyard. So we won a place for the daily zone of the house.

Utility rooms (pantry, laundry, pantry for the kitchen, guest bathroom) were placed on the side of the neighbor closer to the kitchen. This turned out to be the most successful place for utility rooms, since it is a dark part of the house due to the direct adjunction to the border of the neighboring plot. Another way to optimize the sewer and ventilation system, collecting 90% of wet and utility rooms in one place. The remaining space overlooking the front yard was occupied by a guest bedroom next to the guest bathroom and a children's bedroom. So that children and adults do not interfere with each other, the children's bedroom is separated by a hallway from the guest bedroom and the entrance to the children's room was placed remotely from the living room.

The main room of each private house is a terrace with a plot, where you spend maximum free time. Therefore, it is important for convenience to arrange a separate bathroom with an entrance from the street and from the house, such a one was provided behind the public living room block.
Ground floor plan
The 2nd floor was given over to bedrooms and a lounge area. The minimum comfortable width of the bedroom determined the number of rooms oriented towards the river. Since this is the winning side of the house, the outermost bedroom was made into a master bedroom with its own toilet and lounge on the opposite side of the house. The remaining space from the front courtyard was given to the lounge room and bedroom. In the depths of the house, they placed bathrooms, a corridor, and built-in wardrobes for storing things.
First floor plan

House Architecture

Architecture has a lot in common with theater. By creating architecture we create a theatrical performance for people, we lead them through a story with changing scenery and emotions.
Architecture has a lot in common with theater. By creating architecture we create a theatrical performance for people, we lead them through a story with changing scenery and emotions. Therefore, we used contrast techniques to organize the main spaces in the house.

The first place you enter is a huge front yard in front of the entrance to the house, then the space shrinks to the minimum size of the hallway, which subconsciously pushes you to move on and not stop. The trip will culminate in a spacious glass-walled living room overlooking the Australian skyline over the Murray River.

The main goal that we pursued was to blur the line between the interior space and the surroundings of the house. To do this, we maximized the area of glazing and organized our own terraces in each room.

The size of the living room terrace is striking in its size, as it will be a full-fledged space for the relaxation of a large family, consisting of several generations. The status of the terrace as a summer room is emphasized by the cubic volume of the pergola, protected from rain.
Front Yard Visualization of the Murray River House
Front Yard Visualization of the Murray River House
Butterfly roofs are one of our favorite tricks. This is not only an image of the lightness and dynamism of the house but also a practical value: all 100% of the rainwater can be collected for reuse
With so many rooms with a similar language of expression, the home needed to be given a personality so it didn't feel like a resort hotel or motel. The key to the solution is the home's master bedroom. The honorary status of the head of the family is shown on the facade in the form of a separate master bedroom block with a relaxation room, a separate bathroom, and a corner terrace on the 2nd floor.

Also, the double-sided organization of the master bedroom, in addition to the aesthetic component, is also very comfortable from the standpoint of room cross-ventilation. This will save on air conditioning and get more comfortable living conditions.

Butterfly roofs are one of our favorite tricks. This is not only an image of the lightness and dynamism of the house but also a practical value: all 100% of the precipitation can be collected for reuse in the irrigation of the site and the technical water supply of the house.
Front yard night view
Front yard night view

Construction progress

More projects:
We design and develop the design of residential and public buildings worldwide using 3D modeling, BIM technologies, and energy-efficient solutions. We also develop brand concepts for objects and accompany the approvals.
www.en.zaaz.com.ua