Close
Have a question?
Keep in touch with us in messengers
Telegram
WhatsApp
Viber
Messenger
Skype
Let's call you back
Request a callback and we will advise you on the issue of interest
By clicking on the button, you consent to the processing of data and agree to privacy

WATERFALL GULLY

Spacious home in a wildlife sanctuary
Дата выполнения проекта

Date

2019 year
Данные о проекте

Project

Villa 491м²
Локация проекта

Location

Waterfall Gully road 138, Waterfall Gully, South Australia
Заказчик

Client

Lyudvig Design Studio
This is the story of a shoemaker without boots as old as the world. The owner of a construction company has long dreamed of building a family nest and has acquired an enviable piece of land in a narrow gorge on the banks of the river near the city of Adelaide. The gorge leads to a local attraction - the largest waterfall in the Waterfall Gully reserve.
Street facade of villa
Street facade of villa

Goal:

Client's wishes
Create autonomous parts of the house for children and adults with separate areas for recreation, entertainment, kitchens and dining rooms. All this had to be spread in space on 4 floors, to create comfort, isolation and at the same time the interaction of 2 adults, 2 children and a huge dog with the possibility of arranging gatherings or parties for each family group.
Plus, the construction business requires you to keep a fleet of 4 cars. (according to the initial calculations, the garage should have occupied almost the entire first floor).

Location

The purchased plot with a length of 100 meters in depth, which rises sharply on the mountain plateau, makes you seriously think about how to create a connection between the upper part of the mountain and the lower one with a relief difference of 3-4 floors.
The site is located in a narrow picturesque protected gorge, in which a river runs and a two-lane road is the only "umbilical cord" connecting this wild place with the city.

Along the road, in the thickets of local flora, houses lined up in one line, they're accessed by the bridge across the river. Having crossed the bridge, you immediately find yourself on a surface propped up by a steep steep slope dotted with trees and shrubs.

The purchased plot with a length of 100 meters in depth, which rises sharply on the mountain plateau, makes you seriously think about how to create a connection between the upper part of the mountain and the lower one with a relief difference of 3-4 floors. Losing such territory for walking with panoramic views is a sin.

If walking around the site gets boring, you can walk along the tourist trails in the local reserve, which borders the village and see 7 local waterfalls, the main one crowns the gorge.

The site is oriented from west to east, so you have to catch the sun only from the longitudinal neighboring north side (in the southern hemisphere the sun shines from the north side).

From the east, part of the building plot is backed by a steep slope, where only amenity premises can be oriented.

Accordingly, there is only one view side - the western one, in the direction of the entrance to the site.
And having seen this beauty, it is hard to emotionally refrain from buying a plot, which the customer did. With a plot in an incredible location, we received a full set of challenges for a future project:
  1. Combination of the courtyard with the entrance to the site
  2. Small building area
  3. Orientation
  4. Typography
  5. Protected area.
We had to turn these minuses into pluses.
Aerial view of the site - Waterfall Gully Road 138, Waterfall Gully, South Australia
Aerial view of the site - Waterfall Gully Road 138, Waterfall Gully, South Australia

House Planning and Organization

The first brief of the client implied the development of a 4-storey building. But the severity of the local authorities stopped the number of storeys, so it was necessary to fit the functionality, scope, and principles of the 4-storey building into a 2-storey volume.
Sketch of a 4-storey house according to client's brief
Sketch of a 4-storey house according to client's brief
And all would be nothing if the plot suitable for construction was large. Cramped on all sides, limited in number of storeys, they decided to burrow into the slope and terrace the house as much as allowed by the regulations. This made it possible to compensate for the insufficient amount of adjacent territory for leisure. It also made it possible to climb inside the house to the upper part of the slope.

But the non-standard solutions did not end there. A combined yard with an entrance is a problem (typical for plots with an entrance from the sunny side). This is the absence of a normal house territory. Instead of a lawn in the backyard, you look at the driveway to the garage and the parking lot. In this case, the 1st floor loses a lot of value for accommodating the living room or day areas. As you guessed correctly, the usual solution for a country house, when the 1st floor is given over to the public day zone, and the 2nd floor to the night zone, did not work here. Everything was aggravated by the customer's desire to separate children and adults in space. The solution was found - a hybrid model. The 1st floor was given to children, as well as for technical premises, the 2nd floor - to adults.

Террасирование дома позволило изолировать транзитную зону входа в дом и въезда в гараж на 1м этаже с зоной отдыха для видовой гостиной, которую разместили на 2 этаже. Получили отличное зонирование и террасу на 2 этаже, где можно проводить тихие летние вечера или шумные вечеринки в кронах деревьев с видом на ущелье. Площадь террасы можно увеличить, объединив ее с гостиной, через раздвижные окна.


Ground floor plan of a private house (part of the house works as a retaining wall for the slope - a cost-effective technique when the mass of the building holds the pressure of the soil of the slope)
Ground floor plan of a private house (part of the house works as a retaining wall for the slope - a cost-effective technique when the mass of the building holds the pressure of the soil of the slope)
The first floor plan of a private house
Children's bedrooms were placed on the front side of the 1st floor overlooking the lawn at the level with the entrance to the site. As teenagers spend more time in their rooms, it was important to get a good view from a window with a deep perspective.
The children's playroom with its own kitchen and eating area was placed on the 1st floor with a sunny north orientation (in the southern hemisphere the sun shines from the north) but with a view towards the neighbor.

In order to improve the view characteristics of the premises, a flat plane was won back from the slope and a patio garden was arranged by installing a retaining wall. An additional cantilever outdoor staircase was installed there, along which we climb to the 2nd floor to the bedroom area.

The guest bedroom and master bedroom were designed on the 2nd floor. The master bedroom was taken away from the public area by separating the pantry and dressing room. From the master bedroom overlooking a slope with local vegetation, we enter through a sliding window into the courtyard, which was also obtained by installing a retaining wall. From the bedroom area on the 2nd floor, you can go down to the 1st floor to the patio of the children's play area, bypassing the living room.

Amenity premises that do not require light were designed on a slope, deepening into the ground, freeing up the light front for the premises of the family's permanent residence.

House Architecture

The house is designed in 2 floors, each floor with diametrically different visual characteristics, because of this it is perceived as two one-story volumes.
The image and mood of the house are naturalness, openness, lightness, dynamics, naturalness, and functionality.

The house is designed on 2 floors, each floor with diametrically different visual characteristics, because of this it is perceived as two one-story volumes.

Ground floor with a flat exploited roof, a chunky look, weighted natural stone that dissolves it as much as possible in the surrounding greenery and slope.

And the 2nd floor is a gesture of lightness, a challenge, and a manifestation of the true character of the house and its owners. Dynamic pitched roofs with huge overhangs, like the wings of a bird about to take off, catch the eye. They protect from the scorching summer sun on the terrace and in the living room on the 2nd floor.

Natural materials - stone and wood are accentuated by metal graphic elements that give clarity and sharpness to the facade.

As a result, the house turned out to have a characteristic appearance, a unique look, and at the same time delicately fit into the environment.
Villa night view visualization
Villa night view visualization
Villa night view visualization
Villa night view visualization
More projects:
We design and develop the design of residential and public buildings worldwide using 3D modeling, BIM technologies, and energy-efficient solutions. We also develop brand concepts for objects and accompany the approvals.
www.en.zaaz.com.ua